Градска топлана спремна за нову грејну сезоне


Капиталне инвестиције које је ЈКП „Градска топлана“ у Пироту реализовала претходних година, када је поред изградње „Енергане Сењак“ у потпуности замењена топловодна мрежа, уместо старих котларница инсталиране су аутоматске подстанице и, најновије, прелазак на компримовани течни гас, данас на најбољи начин дају очекиване резултате. Најбољи пример је минула грејна сезона која је протекла без и једне хаварије, а редовни ремонти нових, квалитетних постројења не изискују велика улагања. Братислав Ћирић, директор Топлане каже да се предано радило и током лета и да не треба бринути око испоруке топлотне енергије у новој сезони.

radovi gradska toplana pirot toplovod senjak

„Оно што је карактеристично са овогодишњим ремонтом смо почели одмах после завршетка грејне сезоне. Наш технички сектор је максимално био ангажован у том периоду како би систем што раније био спреман за грејну сезону. Пре десетак дана комплетан ремонт подстаница у граду је завршен. Остала је једино котларница „Сењак“ где се раде додатна испитивања. Тај посао ће за само неколико дана бити завршен и ми ћемо потпуно бити спремни за нову грејну сезону. Настојали смо да ове послове завршимо раније јер се не може предвидети каква ће ситуација бити са актуелном епидемијом“ – изјавио је Ћирић.

bratislav ciric direktor gradske toplane pirot

Почетком ове године Топлана је уместо мазута почела да користи компримовани течни гас с обзиром да је изградила нова постројења за употребу еколошког и економичнијег енергента.

“ Већих захвата на новим инсталацијама за употребу гаса није било. Завршили смо редовна испитивања која су показала да је целокупан систем у одличном стању, а он је још увек под гаранцијом. Желим да истакнем да тренутно радимо на изградњи топловода „Сењак“. Нови топловод који почиње од Школе „Младост“ према Другом рингу обухватиће све објекте који се граде на том потесу. Топловод је дужине око 250 метара, а вредност радова, који би требало да буду завршени до почетка грејне сезоне, је 6,5 милиона динара. Овај посао Топлана реализује из сопствених средстава“ – рекао је директор Братислав Ћирић.